Skip to content
Article 3 bonnes pratiques pour assurer la cybersécurité de votre PME Connectis Group

Drie goede praktijken om de cybersecurity van uw KMO te verzekeren

Veel KMO’s onderschatten de dreiging van cybercriminaliteit en investeren minder op dit gebied, overtuigd dat ze geen belangrijke doelwitten zijn. De statistieken tonen echter aan dat deze perceptie onjuist is: 40% van de cyberaanvallen richt zich op KMO’s. Door hun vaak lagere beveiligingsniveau zijn ze zelfs ideale doelwitten, omdat ze cybercriminelen eenvoudigere mogelijkheden bieden om hun verdedigingssystemen te omzeilen.

De gevolgen (gegevensverlies gecombineerd met verstoring van de activiteit) kunnen in sommige gevallen dramatisch zijn en leiden tot faillissement.

Toch bestaan er middelen om uw IT-installaties, gegevens en dus uw bedrijf te beschermen.

 

Risico’s identificeren

Allereerst, zoals James R. Clapper, voormalig directeur van de nationale inlichtingendienst van de Verenigde Staten, zei: “je kunt niet beschermen wat je niet kent“. Dit geldt ook voor uw installatie (hardware, software, datacenter, enz.). Een regelmatige audit is daarom belangrijk, want zo kunt u de de stand van zaken opmaken en kwetsbare punten identificeren om ze onmiddelljik aan te pakken.

 

Werknemers opleiden

Weten dat het kan gebeuren is niet genoeg; er moeten verschillende preventieve tools worden geïmplementeerd. Antispam- en antivirussystemen zijn essentieel. Maar om volledig effectief te zijn, moeten ze regelmatig worden bijgewerkt, goed worden geconfigureerd en voldoen aan de geldende normen.

Fundamenteel, en los van de tools, moet elke werknemer zich bewust zijn van de risico’s en weten welke stappen hij moet nemen bij verdachte e-mails. Soms kan het implementeren van een eenvoudig beleid voor inkomende e-mails en/of het raadplegen van een IT-expert voldoende zijn om een ramp te voorkomen. Het is ook aan te raden om nep phishing campagnes te organiseren binnen uw bedrijf om werknemers te trainen in het herkennen van de risico’s, omdat veiligheid de verantwoordelijkheid is van iedereen.

 

Sterke wachtwoorden implementeren

Het wordt vaak gezegd, maar te weinig gedaan: wachtwoorden vormen een belangrijk slot. Het implementeren van een intern beleid voor sterke wachtwoorden, in combinatie met een multi-factor authenticatie (MFA) die steunt op mobiele telefoons, is dus een uitstekende praktijk.

 

Regelmatig back-ups testen

Als uw gegevens zijn versleuteld door een cyberaanval en u geen back-up hebt, zijn die gegevens eenvoudigweg verloren en dus onherstelbaar. Daarom is een betrouwbaar back-upsysteem zo belangrijk. Maar een back-up is niet voldoende: het moet ook regelmatig worden getest om ervoor te zorgen dat de gegevens volledig herstelbaar en foutloos zijn in geval van een crisis.

De back-up wordt vaak on-site geïnstalleerd, maar het veiligste is om zowel on-site als gedecentraliseerde back-ups te hebben. Als u liever een applicatie gebruikt, moet u ervoor zorgen dat deze losgekoppeld is van de servers om te voorkomen dat de back-upgegevens ook worden versleuteld in geval van een aanval.

Hoe weet u welke oplossing geschikt is voor uw KMO, uw situatie? Een audit kan deze vraag beantwoorden en u de beste alternatieven presenteren.

 

 

In het kort: tegenwoordig is de vraag niet meer OF uw KMO het slachtoffer zal worden van een cyberaanval, maar WANNEER.

 

Bent u er klaar voor?

 
 

 

Uw situatie is uniek, laten we erover praten! Neem contact met ons op